onsdag den 27. juli 2011

Ualmindelig grøntsagstærte

STOP SPILD AF MAD og bag en tærte.

Denne er uden æg og er ovre i den vegetariske bold-gade. Hvis man er veganer, så vælg vegetarost og butterdej. Den smager helt vildt godt. Bunden er butterdej og fyldet er svitsede småt-snittede grøntsager. Brug hvad du har i grøntsagsskuffen, jeg brugte løg, bladselleri, peberfrugt, champignon og en lille katoffel. En svitset revet kartoffel "jævner" grøntsagerne og gør dem mere cremede. På billedet ligner det at der er meget ost på, men ca. 50 g revet parmesan er der på. Vælg den ost du bedst kan lide at gratinere med.

Ualmindelig grøntsagstærte til almindelige dage
1 rulle buttedej
5-700 g grøntsager eks. løg, porre, gulerod, peberfrugt mv.
olie til at svitse i
salt og peber
50 g ost eller mere

Rul butterdejen ud og lav en kant.
Skær grøntsagerne småt ud eller riv dem. Svits lidt adgangen. Tag tid og lad dem "smelte sammen". Samg til med salt og peber. Bred dem ud på butterdejen. Gratiner med ost. Bag i 10-13 min til butterdejen er floppet op og osten er gylden. Server straks med grøn salat til.

Det her er hurtig og billig mad med hvad der er i gemmerne. Men det er en ualmindelig god tærten. Giv den en chance.

tirsdag den 26. juli 2011

Hyggelige sommerfund

Jeg er samler også...men for mit vedkomne er sjov smykker til min lille datter. Når hun bliver lidt større skal hun have sit eget smykkeskrin med sjove smykker man må lege klæd-ud med og tage på i børnehaven. Hun er blot 16 måneder nu, så det varer lidt endnu. Denne sommer er det blevet til den fine blå plastic-fantastic perlekæde og en lille pengepung. Perlepungen til 40 kr og kæden til 10 kr. Jeg glæder mig allerede til at forære hende de små fine genstande.

lørdag den 23. juli 2011

Nytænkte pølsehorn



Okay hvor meget kan man nytænke pølsehorn? Det er nok ikke så meget. Det klassiske børnefødselsdagsbagværk kan godt ændres en smule og blive lidt lækrere- synes jeg. Men i bund og grund er pølsehorn en bolledej, en pølse og nogengange lidt ketchup.


PØLSEHORN m. ost og sennep

1 pose brunchpølser eller 8 pølser i halve.


Bolledej:
3 dl mælk
2 dl vand
25 g gær
2 tsk groft salt
1 tsk sukker
500 g hvedemel eller erstart 200 g med groft mel + 300 g hvedemel.
Jeg kan godt finde på at tilsætte gulerødder, grahamsmel og solsikkekerner- som på billedet

Lun mælken og opløs gæren. Tilsæt vand, sukker, salt og mel lidt ad gangen. Ælt og hæv dejen i 1½ t.
Ælt igen og rul ud til en cirkel. Skær dejen i lagkagestykker.

Smørelse:
150 g revet ost
2 spsk grov sennep
1 spsk brun farin

Rør sammen i en skål for sig og smør hver lagkage stykke i den brede ende. ca. en spsk smørrelse pr. lagkagestykke. Læg pølsen på og rul samme i crossaintform.
Hæv 1 t og bag i 10-12 min ved 200 grader.

Server evt med kold kartoffelsalat og ketchup til. De er faktisk rigtig gode! 


søndag den 17. juli 2011

Sommer-Coleslaw

Sommercoleslaw er med spidskål i stedet for hvidkål. Dejlig til spareribs eller andre smaskede barbarquemarinerede grillretter.

Min coleslaw er ikke mayonaiset eller har så meget dressing. Prøv selv den er god.

Coleslaw
Opskriften er til 6 pers eller en alm. familie plus rester til madpakken

1 lille spidskålshovedet, snit så fint du overhovedet kan og brug en skarp kniv
4 gulerødder, revede
½ finrevet løg
lidt rosiner

½ appelsin (saften)
2 dl græsk jogurt 10 %
1 spsk grovkornet sennep
1 spsk sukker
salt og peber.

Vend de fine grøntsager med det finrevne løg. Rør dressingen og fordel den i slawen. Pynt med rosiner

fredag den 15. juli 2011

Pluk kirsebær´ne nu! Opskrift på kirsebærtærten

Kirsebærne er modne nu, men de kan ikke lide regnvejr. For revner de og rådne. Det går stærkt og med al det regnvejr vi har haft de sidste par dage, er det nu de skal plukkes og spises.
Jeg har ikke selv kirsebær i haven, men har fået foræret eb kæmpe pose af mine svigerforældre. Vi har spist os mætte og der var mange tilbage. Derfor blev de til denne kirsebærtærte. Værsgo her er opskriften og så på med regnfrakken og gummirøjserne og ud og pluk kirsebær.


Kirsebærtærte
Stor tærte

Smuldredej:
250 g koldt smør
1 dl sukker
½ dl brun farin
1½ dl kokosmel
2½ dl hvedemel
1½ dl havregyn

Smuldr smør i tern med resten af ingredienserne. Klar


Fyld:
600 g friske kirsebær
skal af 1 citron
1 dl sukker
1 spsk vaniliesukker
og 2 spsk maizenamel

Udsten bærne og bland med citronskal, sukker, vanilie og maizenamel

I bunden af tærten lægges bærene og top med smuldredej. Bages ved 200 grader i ca 30 min.
Sever med vanilieis, cremefrais eller køl tærten helt ned og frys den. Når de uventede gæster så kommer sætter du tærten i kold ovn varmer den op til 200 grader med sølvpapir på. Varmer den godt i gennem og tager sølvpapiret af de sidste 10 min. Den skal boble.

Sommerens sunde morgenmad- MYSLI

Vi skal i sommerhus lige om lidt, og for ikke at købe dyre og kedelige luftrundstykker fra den lokale spar købmand og samtidig peppe hverdagenes endeløse havregrynstallerkner op, kom jeg frem til denne sunde og men og sjovere løsning.

En kæmpe portion HJEMMELAVET MYSLI
1 kg grovvalsede havregryn og ½ kg finvalsede havregryn eller omvendt
300 g mandler
300 g hasselnødder
2 dl hørfrø
græskarkerner, solsikkerkerner, pecannødder mm. brug det du har lyst til.
3 dl kokosmel
sukker eller honning til at søde med
Tørrede frugt, som rosiner, tranebær, tørrede bananer mv.

Tænd ovnen (150 grader)og rist hasselnødder og nulr skallerne af med et rent viskestykke. Rist mandler, kokosmel og alle de nødder de ellers vil tilsætte. Rist dog ikke hørfrøene. Ristning fremhæver en dejlig rund og sød nøddesmag og myslien dufter helt fantatstisk af nødder og kokos.
Hasselnødder og mandler og diverse andre nødder skal hakkes groft eller fint efter samg. Jeg hakker størstedelen meget fint så husets mindste også kan tygge myslien. Hvor jeg også har store mandige nøddestykker, som giver husets største noget bid.
Man kan også riste hele dynen på en pande, for jeg synes faktisk det er bedst at riste havregryn og kokosmel på en pande. Rist nogle ikke alt for store portioner ad gangen og smag havregrynen til med lidt! sukker eller honning. Honning skal man holde sig fra når man har små, så jeg søder med lidt sukker. Myslien skal ikke smage sød, som i sød købemysli, men have en dejlig sød note, som selvfølgelig understøttes af kokos, mandlerne og tørret frugt som jo også har sød smag.
Læg myslien efterhånden som den ristes og hakkes i store bøtter, så den har mulighed for at køle helt af. Tilsæt tilsidst tørret frugt.

Mysli med mælk på- det siger sig selv. Drys på jogurt, koldskål mm
En sidste smart ide er at tilsætte myslien i bolledejen, så har man mysliboller. I sommerhuset, har vi en spartansk beholdning af diverse ingredienser til brødbagning og myslien indeholder lidt af det hele og fungerer rigtig godt i brød. Eller i smuldre-sommerbær-tærten. God sund sommer til alle

lørdag den 9. juli 2011

Husets pasta-hofret. Pasta med persille, citron og rejer

Den er nem! Det tager omtrent den tid det tager at koge pastaen at lave aftensmad til vores lille familie. Der er ikke mange ingredienser i og den er billig. Brug de krydderurter du har i haven eller altankassen. Hvis ikke du har rejer i fryseren, så brug noget andet kød. Øko-citroner er dog én af de ting, som vores lille hjem altid tid har. Citron er mit yndlingskrydderi. Skal og saft kan bruge både i det salte og søde køkken. Hurra for citroner. Hurra for nem og billig aftensmad. Det skal nævnes at vores lille datter på 15 måneder elsker denne ret.

Pasta med citron, persille og rejer
ca. 300 g rejer
1 bdt persille
evt andre krydderurter- her lidt mynte
skal af 1 citron. Saft af ½ citron
2 fed hvidløg
lidt chili til de voksne
Parmesan efter smag. ca. 2½ dl revet parmesan
Olie til svitsning
Pasta til 3-4 pers

 Hak alle ingredienser mens vandet til pastaen varmes til kogning. (Snyd og spar strøm- kog vandet i el-kedlen) Svits hvidløg i olie i 2 min.
Nu er pastaen kogt færdig. Svits nu rejerne og smag til med salt/peber. Drys citronskal og urter evt chili.
Hæld pastaen i og vend rundt. Tilsæt parmesan og smag til med citronsaft og igen med salt og peber.
Ja og fyldet ligger selvfølgelig også i bunden på billedet. Det er en turbo-ret og altid god.

Den trendy makron- de franske marcarons!!!!

Jeg vandt jeg vandt jeg vandt!!!! Himmelske kagers give away. Som var et sæt til at lave en finurlige og drilske små himmelske mundfulde - Marcarons.

Opskriften på marcarons skal I finde på Himmelske kagers blog, for Camilla har sin egen nemme opskrift, som jeg brugte og havde succes med. Se opskriften her:http://himmelske-kager.blogspot.com/search/label/Macarons

Her er de små godbidder sprøjtet ud og sat til tørring. 30 min lod jeg dem stå sådan. Som I kan se er mine makroner ikke farvede, de har fået lidt kakao, som passer til den bløde karamelfyld jeg havde lavet dagen før.

Silkeblød karamelfyld til marcarons, topping på muffins mv
1 stort syltetøj glas ca. 700 ml fyldes af denne portion

300 g sukker
50 g vand
Smelt vand og sukker til en let gylden karamel. Smelt ved lav temperatur og hav god tålmodighed. Rør heller ikke for meget i karamellem, for så krystaliserer den og det er noget værre heks!
240 g smør, skåret i tern
tilsættes et par ad gangen. Smelt smørret ind i karamellen med omrøring af en træske. God tid...god tålmodighed. Tilsæt ca 5 g salt og lad det koge et par min.
200 g opvarmet fløde
Fløden opvarmes til lige under kogepunktet og tilsættes fløden i en tynd stråle under omrøring. Tag en lille smagsprøve fra. Smag om der skal mere salt i. Et par saltkorn kan gøre hele forskellen, for fyldet skal ikke smage af salt men saltet fremhæver karamellen og giver den "kant". Jeg tror bestemt at du kan smage, når den sidder i skabet. Hæld fyldet på skoldede glas og luk.

se...

Så blev de fyldt...

Og pakket. Klar til min mors fødselsdag. 56 år bliver hun og hun er min store inspiration.

De var en succes....