onsdag den 23. marts 2011

Fødselsdag lam til påske

Mæ siger det lille lam...eller sådan sagde det inden det endte sin dage i mit ovnfaste fad og blev til dejlig gæstemad. Køb lam af god kvalitet dvs. fersk og ikke transporteret langt, så får man et godt stykke kød, som ikke smager af sur-uld, som min farmor ellers påstod at AL lam gjorde.

Køb en lammekølle med ben (denne har nøgleben) og til vores 8 personer fødselsdag havde vi 1,8 kg (inkl. ben) kød. Der blev næsten spist op.

Lammekølle:
til 8 pers 1,8 kg lammekølle
mynthe i god mængde
Økocitron, skal og skiver
Et helt hvidløg delt i to
Fennikelfrø og sennepsfrø
En godt skævt rapsolie
Salt og peber

Jeg lader stegen marinere med mynthe, citronskal, fennikelfrø og sennepsfrø som er knust med fingrene, rapsolie og peber. Gnub den lille steg. Jeg salter først kødet ved stegning. I bunden af det ildfaste fad lægger jeg et hvidløg delt i to, et par gulerødder (de skal bruges til sovsen). Lammet saltes og sættes i kold ovn ved 150 grader. Når ovnen er varm giver du lammet mindst 3 t. Hæld lidt væske ved og dryp og vend kødet undervejs. Når man har fødselsdags-gæster kommer man ofte i køkkenet og kan lige give stegen et par sekunders opmærksomheden, inden man forsvinder tilbage til kaffebordet.Ellers passer den sig selv. Pak evt hvidløgne ind, hvis du får for meget. Det er så søde smagsbomber, når du er langtidbagt på denne måde

Jeg lader kødet hvile mens jeg laver sovsen af skyen (tag fedtet fra) og gulerødderne fra fadet som jeg blender, tilsætter lidt fløde og en masse stegte svampe. Mangler sovsen lidt dybde giver jeg den 1 tsk konc kalveboullion.

Tilbehøret består af bønnesalat, tasiki, kartoffelfad af pressede kartofler og en enkel grøn salat.
Det er godt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar