tirsdag den 18. januar 2011

Saftig Sandkage


Hvornår har du sidst fået sandkage? De fleste forbinder sandkage med en tydelig erindring om en ørkenvandring i mel og sukker, men det er ikke en fejl at jeg har skrevet "saftig". Jeg mener at det er virkelig synd at sandkagen er røget i glemmebogen af dårlige barndomsminder.
Hvis du bruger denne opskrift er kagen saftig og ikke for sød. Den er rigtig dejlig i følgeskab med en kop the eller kaf. Prøv og skab nye gode (barndoms) minder. 

Opskrift til 1 sandkage (randform) eller 2 gange 1 liters forme

3 æg
2½ dl rørsukker
1 stk vaniliesukker
50 g smør
1 dl mælk
3½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1 knsp salt
skal af 2 citroner
saft af 1 citron
½ dl blå birkes

smør og rasp til formen

Tænd ovnen på 175 gr.
Pisk æg, sukker og vaniliesukker meget meget længe (det er meget vigtigt ikke at forhaste sig her). Konstistensen skal være som en mellemting af tyk cremefrais og flødeskum. Smelt smøret og hæld mælken i. Bland det i æggesnapsen. Vend citron i. Brug en si til at drysse melet i, mens du forsigtigt forsigtigt vender melet i dejen. Melet må aldrig piskes i - for så bliver kagen gummiagtig.
Hæld dejen i en smurt, raspdrysset form og bag ved 175 gr i ca. 30 min. Check dejen med strikkeprind, der må ikke hænge dej på pinden. Lad kagen køle af og drys med flormelis ved servering.

Min svigerfar fortalte mig at da jeg først havde sagt at jeg havde bagt sandkage, havde han tænkt "øv hvorfor den tørre kage", men da han smagte den sagde han at jeg måtte bage "den her sandkage" så tit det skulle være :-)

Og man kan jo udelade birkes og citron, hvis man hellere vil have æbler og kanel eller rabarber eller en anden slags sandkage og man kan jo pynte den med chokolade eller glasur, hvis man har lyst til det.
En ting er sikkert; sandkagen har fået sit comback og næste gang skal den være i en marmorudgave

Ingen kommentarer:

Send en kommentar